dinsdag 23 juli 2013

Haarband

Met dit warme weer vind ik het wel makkelijk om een haarband in te hebben. Nou heb ik een saaie witte, hij voldoet prima aan wat ie moet doen. Maar toch....
Dus vanmiddag achter de naaimachine gekropen.
Ik heb een lange strook dunne stof dubbelgevouwen met de lange zijden op elkaar genaaid. In het middelste deel zit een stuk elastiek (iets korter dan de hoofdomtrek).
Ik heb de 'sjaal' op elkaar genaaid op het punt waar de elastiekuiteinden vastgenaaid zijn. En voor de sier heb ik er daar ook nog een knoop in gelegd.

Schema ter verduidelijking. Horizontale lijn is vouwlijn. Verticale lijnen zijn de lijnen waar de sjaal dubbelgevouwen wordt vastgenaaid en geknoopt.

Dus een haarband met het gemak van een elastische band en het uiterlijk van een sjaaltje.



woensdag 17 juli 2013

Theezakje

Mijn collega is vandaag jarig. We zijn niet alleen werkcollega's, maar ook blogcollega's. Zij heeft mij zelfs meegenomen op reis Blogland in. Haar mooie kaarten kun je bekijken op Macreacards.
Ze neemt naar het werk haar eigen thee mee, dus ik vond dat die zakjes  in stijl meegenomen moeten gaan worden

Ik zag op Pinterest al eens twee heel leuke gehaakte zakjes en dat kwam nu goed van pas. Er was geen patroon bij, dus ben ik zelf gaan zoeken naar een zeshoek. Ik heb gebruik gemaakt van de Afrikaanse bloem van Karin aan de haak. Elke zeshoek bestaat uit de eerste drie toeren van dit patroon.
Ik heb ook nog halve zeshoeken gemaakt. Achteraf was dat helemaal niet nodig, maar ik had ze al klaar, dus gebruikte ik ze ook maar.
Er is een Engelstalig patroon van een halve Afrikaanse bloem, maar ik had een ander half zeshoekje nodig.



Ik maakte mijn halve zeshoek als volgt:

* 4 lossen, sluiten tot een ring met halve vaste
* 3 lossen (=1e stokje), 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 1 stokje
* Keerlosse met de volgende kleur, keer het werk
* In elke lossenlus: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes (3 keer)
* Keerlosse met de volgende kleur, keer het werk
* In elke lossenlus: 7 stokjes (3 keer), eindig met een halve vaste in 1e stokje van de vorige toer. Hecht af.









dinsdag 9 juli 2013

Kleedje wordt mandje


Ik ben de laatste tijd bezig geweest met allerlei kleedjes om er mandjes van te maken.
Je kunt recepten vinden om met suikerwater een mandje te maken van een kleedje. Maar ik wilde iets duurzamers, dus kocht ik een pot Paverpol textielverharder. Duur spul, maar het doet wel precies wat ik wil. Best eng de eerste keer, m'n mooie haakwerkje was spierwit van de textielverharder. Maar het droogde mooi transparant op.
Ik heb de mandjes gevormd met behulp van voorwerpen die mooi rond zijn en niet te steil. Ik heb er huishoudfolie omheen gedaan en daarna het kleedje. Ging prima!




Voor onze gastouder maakte ik een vrij groot kleedje dat ik vond op een Engelse site, een Pineapple Doily. Ze heeft een prachtige buitenzithoek met mooie kleuren blauw en groen, vandaar deze kleur blauw. Voor de foto zitten er schelpen in, maar als kado heb ik het gevuld met theezakjes en chocolaatjes.






Voor een kleiner mandje haakte ik een kleedje van een Russische site. Daar staat een diagram op dat redelijk te volgen is. Het kleedje is leuk geworden, het mandje is mislukt helaas. Het bakje waar ik het kleedje omheen gedaan had om het vormen was veel te rechtop.


En tot slot maakte ik mandjes van onderzetters volgens een diagram van een Portugese site

Ik heb het patroon uitgeschreven. De rand heeft twee variaties. Je vind het patroon hier.





vrijdag 5 juli 2013

Juffenkadootjes


De gehaakte sleutelhangers voor de juffen van mijn oudste zoon zijn inmiddels weggegeven. Mijn zoontje heeft zelf van klei hartjes gemaakt, die ik aan de sleutelhangers erbij heb gehangen. Dat viel nog niet mee, omdat het gaatje te klein was, of het kanten lint te dik. In ieder geval: volgende keer iets groter gat dus.

Hoe je van klei mooie hangers maakt kun je zien bij Little Red Home.
Deze bloem-sleutelhangers had ik op Pinterest gezien, maar zonder patroon. Daarom heb ik zelf het patroon erbij gezocht. Inmiddels zag ik de bloemen weer op Pinterest, maar nu mét patroon. De beschrijving staat hier, in het Zweeds en Engels.


Verder haakte ik voor stagiaire een vlindertje, dat ik met lintjes aan een sleutelhanger maakte.
De beschrijving voor dit vlindertje vind je bij Dinaz.